RSS

E mare dor de comunism, stimaţi tovarăşi…

01 feb.

…Hai să fim o mare turmă de berbeci, iarăşi…

Am avut o grămadă de discuţii cu amicii, cu cei care susţineau că era mai bine în Comunism. Mai bine pe dracu. Deci când vă aud, îmi vine să vărs.

De ce era mai bine? Pentru că fiecare om avea de lucru şi avea bani? Da, avea, dar nu avea ce să cumpere de ei. Nu avea de unde. Aşa că puteai să-ţi fuţi banii, că tot numai o porţie de unt primeai pe lună.

Şi în rest ce vă mai place din comunism? Vă place că nu aveaţi nicio libertate? Nu ştiţi ce vorbiţi, e peste puterea voastra de înţelegere. Nu puteai să scoţi o vorbă prin care să nu-l lauzi pe marele Ceauşescu, că a 2-a zi nu mai ştia nimeni de tine. Dispăreai de nu te găsea nici dracu. Şi dacă te gasea, totuşi, erai mort de mult. Ce să mai vorbesc de presă, de mass-media. Tot ce scria în ziare era dictat de Ceauşescu. La TV erau 2 ore de program, program în care se lăuda munca lui Ceauşescu.

Nu puteai să ai încredere nici în mă-ta, că nu ştiai dacă nu cumva merge şi toarnă partidului tot ceea ce spui de Ceauşescu. Şi nu era om de rând care să fi zis o vorbă bună despre el, fără să mintă.

Nu aveai voie să ieşi din ţară. Mulţi au încercat, mulţi pe graniţă şi-au găsit sfârşitul. Puţini au reuşit să treacă graniţa. Străinii, aveau voie să viziteze ţara, bineînţeles cu un scop şi multe aprobări. Aveau un shop, de unde numai eu puteau cumpăra, cu valută. Nu aveai voie să vorbeşti cu ei, iar dacă ei îşi băgau nasul prea mult, erau expediaţi de unde au venit, asta în cel mai bun caz.

Nu puteai să vorveşti liber la telefon. Nici poveste. În fiecare telefon existau microfoane. De asemenea, foarte multă lume era urmărită de securitate, unii fără niciun rost. Aşa că să nu vă miraţi dacă părinţii voştrii au dosar la securitate, fără să fi făcut ceva greşit.

Cât de mult vă place să mergeţi la şcoală sâmbata? Da, nu săriţi, ştiu. Ei bine, aveai şi sâmbata şcoală, şi făceai muncă patriotică până ţi se acrea. De la mers pe câmp, livezi, etc până la adunatul gunoaielor. Cool, nu? Eraţi pioneri, sau şoimii patriei. Şi cântaţi şi voi noi în anul 2000… Noroc că nu a prins comunismul anul 2000.

Nu aveai voie să te îmbraci excentric, cum fac mai toţi tinerii din ziua de azi. De păr lung la băieţi, nu mai vorbesc, te băga în dubiţă şi îţi ofereau un tuns, de să-i tot pomeneşti.

Bineînţeles, nu puteam să omit cream de la cream-ul comunismului. Cozile. Mergeai la 4 dimineaţa şi te aşezai la coadă, pentru o bucată de unt, de carne, de pâine, etc. Ţi se făcea rău, atâta stăteai la coadă. Un adevărat Rai pe pământ…

Şi că tot am pomenit de Rai…nu aveai voie să pomeneşti de D-zeu, sau să îţi faci cruce. Că iar dispăreai fără urmă. De asemenea, nu existau sărbători religioase. Nu exista Moş Crăciun…era Moş Gerilă. Şi numai de Crăciun prindeai câte o portocală sau banană, şi era bucurie mare. Bineînţeles, de obiceai o prindeai verde ca naiba, dar nu era problemă, de punea pe dulap, acolo se cocea…

Miliţia…Pfff, după ora 22 nu aveai ce să cauţi pe drum. Dacă te prindeau era bai. Era câte un poliţist la fiecare colţ de drum. Ăsta se poate considera şi un aspect pozitiv, infracţionalitatea era mai scăzută. Dar tot nu pot spune că era mai bine, ei aveau dreptate în orice circumstanţă, şi dacă aveau chef să te bată, o făceau fără să le fie frică de ceva.

Se asculta Europa Liberă, şi aia bruiată de numa, se asculta pe ascuns, cu frica-n sânge. Se mergea în străinătate în excursii, şi lumea mai aducea câte o cafea,2,3,4…Dat fiind că aici era nechezol, nu cafea…Iar la graniţă iar cu frica-n sânge. Le ascundeau pe unde puteau…

Concluzia e că…Nu vreau să vă mai aud că era mai bine! Se trăia în teroare, în frică. Cred că deja frica era a 2-a natura a poporului român, în comunism. Era ceva cu care se confruntau zilnic…

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe februarie 1, 2010 în Diverse

 

Etichete:

Un răspuns la „E mare dor de comunism, stimaţi tovarăşi…

 1. mihailandrei

  noiembrie 9, 2010 at 5:13 pm

  Închişi, torturaţi, înfome­taţi, spânzuraţi, împuşcaţi, ucişi prin îngheţare sau îngropare, batjocoriţi până la dezumani­zare, aşa au fost trataţi creş­tinii în perioada ATEO-comunistă. Acestui monstru ideolo­gic i s-au opus numeroşi preoţi şi episcopi, mo­nahi şi teologi, militari şi stu­denţi, luptători anticomunişti sau simpli ţărani. Impunerea regimului comu­nist de sorginte sovietică, în anul 1945, a adus după sine restricţionarea drastică a li­bertăţii religioase din Româ­nia.

  Experienta regimului totalitar din România, regim care era întemeiat ideologic pe evolutionism, darwinism si ateism ,ne arata destul de limpede ce le poate capul ATEILOR.

  Harta gulagului românesc,adica hartă tuturor locurilor de detenţie (închisori, lagăre de muncă, azile psihiatrice) din România pentru anticomuniştii români… ne arata ca istoria ATEO-comunismului este o istorie a violentei si a crimei sistematice, un atentat perpetuu la constiinta nationala si la credinta stramoseasca.
  Sunt peste 120 de inchisori si alte locuri de detentie unde au fost inchisi peste doua milioane de oameni ….din care aproximativ trei sute de mii au murit in inchisori (dar cifra exacta nu se va sti niciodata, deoarece in majoritatea puscariilor, din perioada 1947-1964, mortii erau aruncati in gropi comune, fara sa se indice ziua si numele celor decedati).Niste criminali ordinari ,nimic mai mult!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: